Noten Kraken

EPUB EBook by Godfried Bomans

EBook Description

'Noten Kraken' is een bundel van beschouwingen die Godfried Bomans gedurende de periode van 1 februari 1959 tot 1 mei 1961 schreef voor de 'Volkskrant'. Noten Kraken EPUB EBook

Het is best eens aardig om columns te lezen uit vervolgen tijden. Veel van de stukken hebben betrekking op wat toen de actualiteiten waren en vereisen enig onderzoek om qua betekenis tot hun recht te komen. Het moge duidelijk zijn dat het gros van deze artikelen niet voor de eeuwigheid zijn geschreven. Maar daar ligt hem nou juist ook de meerwaarde van een dergelijke bundel in. Een geschiedschrijving over de jaren zestig geschreven vanuit het perspectief van het heden biedt wellicht een fijnmazige analyse van de tijdgeest: maar deze artikelen ZIJN de tijdgeest. Zo zijn de vele passages die de koude oorlog in haar volle hevigheid behandelen uiterst interessant om te lezen. Antieke uitdrukkingen als 'de vrije wereld' worden niet geschroomd, en Bomas blijkt ook niet helemaal vies te zijn van bepaalde imperialistische sentimenten. Hoewel veel van zijn posities 'common sense' lijken te zijn, neemt Bomans ook wel posities aan die voor de huidige lezer zeker niet als onproblematisch gevonden zullen worden. Maar dat maakt het lezen juist leuk. Het prikkelt.

Het Nederlands van Bomans is uitermate aangenaam om te lezen. Hij schrijft in een vlotte, humoristische stijl. Veel van zijn 'beschouwingen' doen recht aan hun benoeming: Bomans bespreekt vaak meerdere posities van een probleem, alvorens hij zijn eigen voorkeur uitspreekt. Deze beschouwingen zijn zo geschreven, dat de voorkeur van Bomans altijd als een verassing komt. É download; érst wordt de tegenpositie aantrekkelijk en begrijpelijk gemaakt, daarna komt Bomans. Dit is een schrijver die begrip heeft voor andersdenkenden, en dat is ook wel eens fijn om te lezen.

Andere columns hebben meer een anekdotisch of verhalend karakter. Deze columns zijn vaak leuk om te lezen, maar missen de diepgang die de meer beschouwende passages hebben. |

Bomans schrijft als een heer en heeft als geen ander de vaderlandse volksziel in de smiezen. Ik heb vaak hard om moeten lachen tijdens het lezen van dit boek - EPUB en wat mij betreft zijn fysieke reacties, zeker bij een geestelijke activiteit zoals het lezen, een tekenen van kwaliteit.

Godfried, jongen - als je 't niet erg vindt dat ik je tutoyeer - ik heb er van genoten. Vanuit 2013: bedankt. Like this book? Read online this: Dromen zijn bedrog, The Kraken Snores.

Noten Kraken EPUB download

Select filetype to download Noten Kraken: